–
Teknik på turné – ett uppskattat koncept av lärare och elever
Teknik på turné erbjuder kommunens alla skolor åk F-9 ett intressant komplement till sin undervisning inom teknik, innovation och entreprenöriellt lärande. Några kommentarer från lärare som jobbat med teknik på turné:
” Mycket bra och inspirerande material, hela skolan var så nöjda”
” Bra material på rätt nivå för mina elever, både de starka och svaga fick utmaningar på sin nivå.”
Hur funkar det?
Vi kontaktar alla skolor som är aktuella för teknik på turné. Mindre skolor (en klass eller mindre/årskurs) besöker vi vartannat år och jobbar med alla elever under samma vecka. Större skolor (två klasser eller mer/årskurs) besöker vi varje år men enbart åk 2, 4 och 6. Innan besöket erbjuds du som lärare en workshop där du får bekanta dig med materialet som just dina elever ska jobba med.
Besöket i åk 1-6 inleds tisdagen den vecka ni bokat med inspirationslektioner som vi på Exploratoriet ansvarar för. Därefter kan ni på egen hand jobba vidare med materialet resten av veckan. Materialet hämtas av oss enligt överenskommelse på fredag. För årskurs 7-9 lånas materialet en längre period och inspirationslektionen anpassas efter önskemål.
Vad innehåller teknik på turné?
Årskurs 1-2: Programmera och lär om former med Osmo
Eleverna får grunderna i programmering men hjälp av fysiska block och kodning i lärplattor. Eleverna kommer också att arbeta med tangram pussel. Fokus ligger på att eleverna får prova på programmering på ett lekfullt och kreativt sätt.
Läs mer om innehåll och upplägg här.
Årskurs 3-4: Programmera med Lego Essentials
Eleverna bygger enkla konstruktioner med tekniklego som sedan programmeras. Fokus ligger på att skapa enkla konstruktioner enligt byggritningar eller egna konstruktioner och blockprogrammering där eleverna få lära sig olika begrepp för att skapa smarta styrningar. Eleverna jobbar med motorer och enkla sensorer.
Läs mer om innehåll och upplägg Essential här.
Årskurs 5-6: Innovationsutmaningen
Eleverna får ett uppdrag av ett företag/organisation som eleverna ska lösa med hjälp av tekniklegot LEGO Spike. Uppdragen kan handla om smarta styrningar som förbättrar eller förenklar för företaget. Eleverna bygger en prototyp med legot , ansluter motorer och olika sensorer som behövs önskad funktion samt programmerar lämplig styrning. Projektet avslutas med att eleverna redovisar sina prototyper för företaget.
Läs mer om innehåll och upplägg här.
Årkurs 7 – 9: Bygg och programmera med microbit
Eleverna jobbar med uppdrag som är kopplade till styrningar i samhället t ex vägbommar och larm. Vi jobbar med micro:bit, ljusdioder, styrservon och olika sensorer . Varje uppdrag inleds med en konstruktion och kopplingsövning som sedan ska programmeras och styras.
Läs mer om innehåll och upplägg här.
Öppettider
Kontakt
Exploratoriet
Ernst Westerlunds allé, Nordanå
931 32 Skellefteå
0910-71 54 50
info@exploratoriet.se
skolinfo@exploratoriet.se
Stort tack till våra samarbetspartners som tillsammans med oss gör vår region till ett bra framtidsval!
Vi delar en vilja att öka intresset för teknik och naturvetenskap bland barn och unga. Vi delar också viljan att säkra den framtida tillgången på arbetskraft i regionen.
Bli medskapare av framtidsdrömmar tillsammans med oss!