Skolprogrammet som bidrar till ett levande Västerbotten!

Ett kostnadsfritt platsoberoende skolprogram för alla i Västerbotten

Hållbar utveckling ett brett ämne, var ska man börja?

Tycker du att det är svårt att skapa engagemang hos dina elever? Vi kan hjälpa dig. Vi utgår från ett område som ligger alla nära – mat. Vi utgår självklart också från Västerbotten, där eleven lever och bor. Ur detta perspektiv kan eleven få en bra helhetssyn på hållbar utveckling och ökad förståelse hur val kan påverka. Alla kan göra nåt! Skolprogrammet är bokningsbart från HT 22.

MatValet – du gör skillnad

Skolprogrammet där högstadieungdomar får reflektera kring hållbar produktion och konsumtion av mat, kunskap om hur allt hänger samman och ger motivation till fler medvetna val i sin vardag.

MatValet fokuserar på fyra områden:

  • Matsvinn. Här får ungdomarna reflektera kring vad som händer om alla slösar med mat, och hur man blir svinnsmart.
  • Försörjningstrygghet. Var kommer maten ifrån, på vilket sätt är vi sårbara och vad kan vi själva göra för att det ska finnas mat på tallriken i både vardag och i kris?
  • Miljö och klimat. Ekosystem och biologisk mångfald. Vad händer när vi människor påverkar systemen? Spelar det någon roll hur maten produceras?
  • Vem ska producera den hållbara maten? Här skapas nyfikenhet för lantbruket utifrån den hållbarhetsmedvetna stadsbon, lantlivsdrömmaren och teknik- och maskinnörden.

MatValet – innehåll och utförande

MatValet är ett flexibelt skolprogram som du utför utifrån dina förutsättningar på din skola. Jobba tematiskt med MatValet eller med enstaka fristående lektioner.

Inledningsfilm – skapar engagemang hos eleven.

Digitalt ämnesövergirpande spel – här får eleven grundläggande kunskaper.

Digital lektionsbank – Lektionerna är kopplade till läroplanen och uppdelade i ämnen som kemi, biologi, hem- och konsumentkunskap, samhällskunskap, geografi, svenska, engelska, matematik, slöjd och bild. Lektionerna är fristående, det går utmärkt att köra en enstaka lektion helt separat i exempelvis hem- och konsumentkunskap.

Interaktiv utställning  – finns att uppleva på Exploratoriet Science Center, i Skellefteå. Skolprogrammet MatValet fungerar utmärkt att använda även om man inte har möjlighet att besöka utställningen. De klasser som jobbar i MatValet är med i en tävling om en gratis klassresa till Exploratoriet Science Center och en heldag i utställningsmiljön tillsammans med Exploratoriets pedagoger.

Vill du veta mer om skolprogrammet MatValet – du gör skillnad? Kontakta Thomas Löfgren eller Anette Hyltegård, pedagoger, Exploratoriet Science Center. Kontaktuppgifter hittar du här.

Ett samarbetsprojket för hela Västerbotten

MatValet är en del av Länsstyrelsen Västerbottens satsning Matkompassen. MatValet har producerats inom ramen för projektet Matkompassen i nära samarbete med Länsstyrelsen Västerbotten, LRF Västerbotten, Exploratoriet Science Center, Universitets och högskolerådets verksamhet Den globala skolan och har delfinansierats av Kungliga Skogliga Lantbruksakademin samt lokala företag inom branschen.

Tack till alla organisationer och företag som är delaktiga i MatValet, tillsammans bidrar vi till ett framtida levande Västerbotten; Norrmejerier, Nyhléns Hugosons, Norrmaskiner, Holmen, Nuiteq, Skellefteå snickericentral, Mewell plåt, Coop Nord, Franke, 4sign, Elon, FärgCity, Arkitekthögskolan, Fotograf Jonas Westling och många fler.

Världsmiljödagen firas varje år över hela världen den 5 juni och arrangeras av FN:s miljöprogram UNEP. År 2022 står Sverige värd för dagen. MatValet är med på aktivitetsprogrammet. Här kan du läsa mer om Världsmiljödagen 2022.

MatValet – invigning 26 april

Landshövding Helene Hellmark Knutsson och Lotta Folkesson, ordförande LRF Västerbotten inviger utställningen.

Pressmaterial

Pressmaterial och pressbilder från invgingen hittar du här.

Stort tack till våra samarbetspartners som tillsammans med oss gör Skellefteå till ett bra framtidsval!

Vi delar en vilja att öka intresset för teknik och naturvetenskap bland barn och unga. Vi delar också viljan att säkra den framtida tillgången på arbetskraft i regionen.
Bli medskapare av framtidsdrömmar tillsammans med oss!