Upptäck hos oss

Förboka din biljett innan du kommer!

Program sommaren 2021

29 juni till 8 augusti, tisdag – söndag

För att hålla öppet Coronasäkert har vi två pass om dagen, med max 60 personer per pass. Förboka biljett till ett av passen innan du kommer.

Förmiddagspass kl. 10 -12 / Eftermiddagspass kl. 13 -15  Boka din biljett här!

Öppet under hela förmiddags- och eftermiddagspasset
Decibel – hör, gör och rör ljud

Utforska, upplev, upptäck i vår nya interaktiva ljudutställning. Här kan du bland annat skapa ljudvågor, spela laserharpa och utforska utvecklingen från speldosan till Spotify. Läs mer om utställningen DECIBEL här. Utställningen är lämplig för barn i alla åldrar, yngre barn tillsammans med vuxen.

Öppet under hela förmiddags- och eftermiddagspasset
Ljudlabbet – experimentera med ljud

I ljudlabbet experimenterar du med ljud. Vad är en ljudvåg? Hur transporteras ljud? Vad är resonans? Ljud är något vi ofta tar som självklart, ljud är ljud. Men har du någon gång funderat på VAD ljud egentligen är och hur det samspelar med naturens lagar? Visste du att man inte kan höra ljud i rymden? Välkommen till oss och ta reda på varför. Superintressant för alla vetgiriga små snillen, lika intressant för vuxna också. Ljudlabbet är lämpligt för barn i alla åldrar, yngre barn tillsammans med vuxen.

Förmiddag introduktion kl.10.15 och 11.15 / Eftermiddag introduktion kl. 13.15 och 14.15
WeDo – bygg din robotsnigel

Lego WeDo är en material från Lego som syftar till att lära barn och vuxna om problemlösning, mekanik och programmering. Det är såväl klassiska legobitar som en programmerbar robotkropp med tillhörande sensorer och motor. Med materialet kan man bygga maskiner och robotar som kan röra på sig eller reagera på t ex ljud och rörelse. Bygg din LEGO-snigel och ge den liv genom programmering. Workshopen tar från ca 20 – 45 min beroende på förkunskaper och om man vill bygga och programmera fler saker än snigeln. Max 8 sällskap per pass, skriv upp dig på namnlistan för att boka din plats. Lämpligt från 7 år i vuxet sällskap.

Öppet under hela förmiddags- och eftermiddagspasset
Interaktiva utställningar Upplev, utforska och upptäck

Experimentera i vattenlandet, upptäck i skogen, kör metallåtervinning, bygg i 4Dframe är några exempel på interaktiva aktiviteter som du gör i vår utställningshall på 800 kvadratmeter. Läs mer om våra utställningar här.

Boka din biljett här innan du kommer för att garantera plats. Vi tar in 60 personer per pass och följer övriga restriktioner med anledning av Covid -19.

Att göra utomhus, tillgängligt för alla! 

Förmiddag kl. 12.00 – 12.30 / Eftermiddag kl. 15.00 – 15.30
Kör elbil, ute på Exploratoriets gårdsbana – köp enkelbiljett (kostnadsfritt för dig som betalt entré).

Avsluta ditt äventyr hos oss med att köra elbil utanför vår entré. En elbilsbiljett med körning i ca 4 min ingår i inträdet på Exploratoriet. Enkelbiljett går att köpa för dig som inte betalt inträde. Lämpligt från 4 år. Inställt vid regn.

Kl. 10.00 – 15.30
Vattenlek med lastfartyg, ute på Exploratoriets gårdsbana – kostnadsfritt för alla.

Lasta och transportera containrar till andra sidan med båtarna. Hur många kan du rymma på en tur utan att båten går på grund eller kantrar under färden? Inställt vid regn.

Varmt välkommen med din upptäckarglädje!

Sommaröppet

29 juni – 8 augusti, tisdag – söndag.
Begränsat antal besökare.
Förboka dina biljetter här!

Stort tack till våra samarbetspartners som tillsammans med oss gör Skellefteå till ett bra framtidsval!

Vi delar en vilja att öka intresset för teknik och naturvetenskap bland barn och unga. Vi delar också viljan att säkra den framtida tillgången på arbetskraft i regionen. Bli medskapare av framtidsdrömmar tillsammans med oss!