Shelter2020-05-19T11:53:33+00:00

Välkommen in i en utställning med en 360-video om emergency shelters för människor på flykt från krig och naturkatastrofer.

 
70,8 miljoner är just nu på flykt undan konflikter och naturkatastrofer i världen. Av dessa är 29 miljoner barn. Hos oss får du följa med på en virtuell resa till tre världsdelar där familjer tagit sin tillflykt till mer eller mindre permanenta nödbostäder i läger som successivt bildat nya samhällen. Besökarna bjuds in ett tält som tillhandahålls av hjälporganisationen Shelterbox – i tältet finns detaljer som sovplatser och annan utrustning som ofta förekommer. Med hjälp av VR får besökarna för en stund hamna på olika ställen, till exempel i ett klassrum eller hemma hos någon familj.
 
Utställningen har nyligen plockats ned från Tom Tits och nu får Exploratoriet möjlighet att sätta upp den i samarbete med Skellefteås Rotaryklubbar!
 
Vi lyfter barnkonventionen i samband med utställningen, för som ni vet är lyckliga, vetgiriga och experimentfulla barn det bästa Exploratoriet vet. Under utställningen erbjuder vi även handledda helgaktiviteter i temat.
 
Genom att uppleva, experimentera och utforska tillsammans i denna utställning skapas större förståelse för olika människors bakgrunder och du får perspektiv på den trygga tillvaron vi, i detta land, lever i.
 
Utställningen passar alla åldrar i vuxet sällskap, VR upplevelsen rekommenderas från 11 år.
 
I samband med utställningen så har vi bland annat kemiworkshop där barn tillsammans med vuxen får prova på att göra sitt egna vulkanutbrott och familjeverkstad där man bygger konstruktioner och testar hållfastheten på jordbävningsplattan. Se hela helg/sportlovsprogrammet här.
 
För vuxna håller vi föreläsningskvällar i temat och med VR – upplevelser i utställningen. Läs mer om dessa kvällar längst ned på denna sida.

I utställningen upplever du tre olika flyktingläger

BIDIBIDI, UGANDA

NÖDSITUATION: KRIG
Över 2,2 miljoner människor har flytt krig och förföljelser i Sydsudan sedan 2013.
Helen är en av 285.000 flyktingar som bor i Bidibidi flyktingläger. Hon flydde inbördeskriget i Sydsudan 2017 med fyra barn och idag bor de i en Tukul byggd av lera, gräs och träpålar, och ett litet hus byggt av presenningar och trädstammar i “Village 6”.

OLIKA NÖDBOENDEN I BIDIBIDI
• Tukul byggda av lera, gräs och träpålar. (dokumenterat för utställningen)
• Bostäder byggda av presenningar och träpålar. (dokumenterat för utställningen)
• Familjetält

LOMBOK, INDONESIEN

NÖDSITUATION: NATURKATASTROF
Över 417 000 människor drabbades av jordbävningarna i Lombok under 2018, då fler än 67 000 hus och 600 skolor skadades. Familjer som drabbades av jordbävningarna flydde till ca 2700 småskaliga läger och boplatser i närheten av sina byar. Dannys hus förstördes och hans fru dog i jordbävningarna. Idag sover han i ett tält på sin tomt med sina två döttrar och sin brorsons familj. De delar av huset som fortfarande står används för matlagning och förvaring.

OLIKA NÖDBOENDEN I LOMBOK
• Familjetält (dokumenterat för utställningen)
• Baracker
• Bostäder byggda av bambu och gräs.

ZA’ATARI, JORDANIEN

NÖDSITUATION:KRIG
Över 6,3 miljoner människor har flytt krig och förföljelse i Syrien sedan 2011, varav ca 80 000 flyktingar bor i Za’atari flyktingläger. När flyktinglägret öppnade 2012 bodde de flesta i tält, men sedan 2014 har tälten bytts ut mot 26 000 prefabricerade bostadsmoduler i Za’atari. Anes är en av 80 000 flyktingar som bor i Za’atari. Han flydde krig och förföljelser i Syrien med sin fru Wardeh och sina tre barn. Mellan 2012-2016 bodde familjen i ett tält i Za’atari. Idag bor de i ett hem byggt av två bostadsmoduler.

OLIKA NÖDBOENDEN I ZA’ATARI
• Prefabricerade bostadsmoduler (dokumenterat för utställningen)
• Familjetält (2012 – 2015)

Aktörerna bakom utställningen: Arkitekter utan gränser, Common Ground Pictures och Solaris Filmproduktion.

Mer information om denna utställning
Om du är lärare och vill boka vårat skolprogram i denna utställning kan du läsa mer om det här.

Föreläsningskvällar med guidad tur i utställningen och i VR

Följ med på en gudiad tur i utställningen Shelter, upplev flyktingläger via VR och möt människor med berättelser i temat. Entré 50 kronor, överskottet går till organisationen Shelterbox. Ingen anmälan krävs. Varmt välkomna!

Onsdag den 4 mars kl 19.00 – 20.30
St Annes skola i Uganda, en berättelse om annorlunda bistånd
Bengt Ivansson, Skellefteå Kommuns näringslivschef, är djupt engagerad i St Annes i centrala Kampara. Skolan erbjuder hjälp till de som har det sämre ställt och för att klara av det behövs hjälpinsatser. Bengt berättar om sin och andras insatser och om hur mycket som kan göras för små summor.

INSTÄLLT Onsdag den 18 mars kl 19.00 – 20.30
Håll koll på vår Facebooksida eller på vår webbsida där vi kommer att meddela nytt datum så snart läget stabiliserat sig.
Rotary & Inner Wheel gör skillnad i världen
Skellefteås Rotaryklubbar & Inner Wheel tillsammans med Maronga Furaha berättar om hur deras internationella och lokala projekt gör skillnad i samhället. Om stöd till skolbygge, hem för föräldralösa, fredsskapande och hälsofrämjande projekt som de är delaktiga i. Om projekt som växer och samarbeten som utvecklas. Rotary och Innerwheel är båda världsomspännande nätverk. De är också hjälpande organisationer som vill se förbättrade livsvillkor för människor både lokalt och internationellt. Båda nätverken deltar i projekt som samlar medel för att på olika sätt förverkliga FN:s globala mål i det verkliga livet.

Skellefteå Rotaryklubb Skellefteå Guldstadens Rotaryklubb och Inner Wheel

INSTÄLLT Onsdag den 1 april 19.00 – 20.30
Håll koll på vår Facebooksida eller på vår webbsida där vi kommer att meddela nytt datum så snart läget stabiliserat sig.
Migrantmammor – berättelser från kvinnor som flytt
Kvällens program bjuder på berättelser från kvinnor som flytt och ett öppet samtal kring hur vi tillsammans kan skapa förutsättningar för inkludering och framtidstro. I Skellefteå finns en mötesplats ”Migrantmammor” som drivs av föreningen Tusen Systrar.  Där kan nyanlända och etablerade kvinnor mötas under jämlika förhållanden, utbyta erfarenheter och hjälpa varandra med individuella och samhälleliga utmaningar.

INSTÄLLT Onsdag den 8 april 19.00 – 20.30
Håll koll på vår Facebooksida eller på vår webbsida där vi kommer att meddela nytt datum så snart läget stabiliserat sig.
Maronga Furahas resa från flyktingläger till ett liv i Sverige
Maronga Furaha berättar om egna erfarenheter från flyktingläger och hur man sen kan gå vidare. Maronga är ordförande i Marongas Hörna Bureå som är en betydelsefull mötesplats i Bureå.

Onsdag den 29 april 19.00 – 20.30 (kan komma att ställas in, vi utgår ifrån hur läget ser ut veckan innan)
Konsekvenser av flykt och traumatiska händelser
Personal från Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade beskriver effekter av flykt och trauma, samt berättar om behandlingsarbetet ur olika perspektiv.

Onsdag den 13 maj 19.00 – 20.30 (kan komma att ställas in, vi utgår ifrån hur läget ser ut veckan innan)
Barns flykt, ensam utan föräldrar, från krisdrabbade områden till Skellefteå.
Rädda Barnen tillsammans med Hanan Aweys berättar om ensamkommande barns flykt till Skellefteå och om Rädda Barnens verksamhet i Skellefteå och i världen.

Utställningen Shelter och föreläsningskvällar sker i samarbete med:

            

Tack till de företag som bidrar till att vi kan sätta upp denna utställning: