Planera ditt skolbesök

Bra att veta innan besöket hos oss

Alla skolprogram är kostnadsfria för skolor och förskolor i Skellefteå kommun.

Hitta till Exploratoriet

Exploratoriet ligger på Nordanå, bakom Skellefteå museum vid lekparken.

Med buss

Skolor som bokar skolprogram anger vid bokningstillfället om transport önskas. Ni kommer att få separata mejl angående bokning av transporter när ni bokat skolprogram.

Lokaltrafiken: Den närmaste hållplatsen för Skellefteå Buss är busshållplatsen i centrum. Härifrån kan man ta en promenad på ca 15 minuter. Meddela researrangören vilken buss ni tänker åka i god tid innan resan.

Länstrafiken: Bussar från Skellefteå kommun angör Skellefteå Resecentrum. Härifrån kan man ta en promenad på ca 15 minuter. Meddela researrangören vilken buss ni tänker åka i god tid innan resan.

Bokad buss: Om er klass behöver en bokad buss ange det vid bokningen.

Bilparkering

Kulturområdet Nordanå är bilfri zon. I direkt anslutning till Exploratoriet och Nordanå finns två parkeringar för bilar, men ingen bussparkering. Buss med skolklasser på väg till eller från Exploratoriet kan släppa av och hämta upp passagerare vid Ernst Westerlunds allé, Nordanå.

Äta och dricka

Egen mat

Egen matsäck, när du bokar ett besök här med din grupp, berätta gärna hur ni planerar för mat eller mellanmål för din grupp. Vi har matsäcksrum innanför caféet med ca 30 platser. Vi kan också upplåta cafédelen till skolklasser, om det är större grupper. När vädret tillåter finns plats att äta medhavd matsäck utomhus.

Om skolan tar med egna kantiner med mat, kan ni få låna porslin och bestick från caféet i stället för att ta med engångsartiklar. Det kan du ange vid bokning.

Utomhus

Om vädret tillåter kan du förstås sitta utomhus och äta medhavd matsäck.

Caféet i Exploratoriet

Caféet håller vanligtvis inte öppet under skoltid. För långväga grupper kan vi givetvis ordna enklare mat för grupper. Ange önskemål vid bokningstillfället.

På området Nordanå

I närheten av Exploratoriet finns ett Nordanålekparken och Skellefteå museum. Det är också nära till Skellefteå Centrum från Exploratoriet.

Praktiskt

Hela Exploratoriet ska vara tillgängligt för rullstolsburna. Det finns alltid en utställningsvärd till hands för att vara till hjälp och svara på frågor.

Hissar

Mellan entréplan och receptionen i Exploratoriet finns en personhiss. För särskilda leveranser och större transporter finns en varuhiss med ingång från baksidan av huset. Den hanteras endast inifrån av personal. Vill man däremot använda den till t ex rullstolar mellan utställningsvåningarna 2-4 går det alldeles utmärkt.

Toaletter

Intill garderob och reception finns tre toaletter och en handikapptoalett. På handikapptoaletten finns också skötbord.

Sittplatser

På flera ställen i utställningshallen på våning 3 finns sittplatser. Här finns också en stor samlingstrappa att sitta på, för upp till ett femtiotal elever på en gång.

Sommarlovsöppet

17 juni – 18 augusti
Klockan 11.00 – 16.00

Stängt midsommarafton
och midsommardagen

Stort tack till våra samarbetspartners som tillsammans med oss gör vår region till ett bra framtidsval!

Vi delar en vilja att öka intresset för teknik och naturvetenskap bland barn och unga. Vi delar också viljan att säkra den framtida tillgången på arbetskraft i regionen.
Bli medskapare av framtidsdrömmar tillsammans med oss!