Planera ditt skolbesök2019-06-04T15:09:59+00:00
Exploratoriets huvudentré med Smart Flower

Planera ditt skolbesök

Var ligger Exploratoriet?

Exploratoriet ligger på Nordanå, i den tidigare sporthallen. Grupper från förskola, grundskola och gymnasiet kan göra bokningsförfrågningar här.

Med buss

Den närmaste hållplatsen för Skellefteå Buss’ lokaltrafik är Kanalgatan, Baldergymnasiet. Länstrafikens bussar från Skellefteå kommun angör Skellefteå Resecentrum. Härifrån kan man ta en promenad på ca 15 minuter.

Bilparkering

Kulturområdet Nordanå är bilfri zon. I direkt anslutning till Exploratoriet och Nordanå finns två parkeringar för bilar, men ingen bussparkering. Buss med skolklasser på väg till eller från Exploratoriet kan släppa av och hämta upp passagerare vid Ernst Westerlunds allé, Nordanå.

Äta och dricka

Egen matsäck

När du bokar ett besök här med din grupp, berätta gärna hur ni planerar för mat eller mellanmål för din grupp. Vi har matsäcksrum innanför caféet med ca 30 platser. Vi kan också upplåta cafédelen till skolklasser, om det är större grupper. När vädret tillåter finns picnic-filtar att låna för att äta medhavd matsäck utomhus.

Om skolan tar med egna kantiner med mat, kan ni få låna porslin och bestick från caféet i stället för att ta med engångsartiklar. Det kan du ange på bokningsformuläret. 

För inlastning av skolmaten, finns här en bakdörr till en varuhiss, där vi kan ta in er matsäck. Kontakta oss när ni kommer.

Utomhus

Om vädret tillåter kan du förstås sitta utomhus och äta medhavd matsäck.

Caféet i Exploratoriet

Caféet håller vanligtvis inte öppet under skoltid. För långväga grupper kan vi givetvis ordna enklare mat för grupper. Tala om det på webbformuläret när du gör en förfrågan om ett skolbesök. 
Under helger och lov är caféet öppet med glass, smörgåsar, bakverk, varma och kalla drycker. Gluten- laktos- och mjölkfria alternativ finns.

På området Nordanå

I närheten av Exploratoriet finns ett värdshus och fler caféer. Det är också nära till Skellefteå Centrum från Exploratoriet.

Praktiskt

Hela Exploratoriet ska vara tillgängligt för rullstolsburna. Det finns alltid en utställningsvärd till hands för att vara till hjälp och svara på frågor.

Hissar

Mellan entréplan och receptionen i Exploratoriet finns en personhiss. För särskilda leveranser och större transporter finns en varuhiss med ingång från baksidan av huset. Den hanteras endast inifrån av personal. Vill man däremot använda den till t ex rullstolar mellan utställningsvåningarna 2-4 går det alldeles utmärkt.

Toaletter

Intill garderob och reception finns tre toaletter och en handikapptoalett. På handikapptoaletten finns också skötbord.

Ledsagare

Ledsagare har fri entré.

Sittplatser

På flera ställen i utställningshallen på våning 3 finns sittplatser. Här finns också en stor samlingstrappa att sitta på, för upp till ett femtiotal elever på en gång.