Programmering för hållbar utveckling

Smarta styrningar och sensorer blir allt vanligare i vår vardag och i vårt samhälle, ur ett hållbarhetsperspektiv finns det mycket kvar att utveckla. I Micro:bit jobbar eleven med blockprogrammering som ger kunskap om och förståelse för smarta styrningar i vårt samhälle.

Övningar

Fyra enkla övningar som hjälper dig och dina elever att komma igång med programmering i microbit som kan kopplas till det hållbar utveckling. Övningarna är anpassade för åk 4-9 och varje övning tar ca en lektion att genomföra. För att kunna jobba med materialet behövs en dator eller lärplatta samt en micro:bit.  Microbit finns ex att köpa här och programmeras enklast i webbläsaren på sidan makecode.

Koppling lgr 22 (pdf)

Inledning microbit (pdf) För dig som aldrig jobbat med Micro:bit tidigare.

Övning 1 – tänd skärmen (pdf)

Övning 2 – ljusstyrning (pdf)

Övning 3 – temperaturstyrning (pdf)

Övning 4 – globala målen (pdf)

Samarbeta med företag
Vill du koppla ihop övningarna med verkligheten och entreprenöriellt lärande rekommenderar vi er att bjuda in ett företag som på något sätt jobbar med styrningar i samhället. Tänkbart upplägg:

  1. Låt eleverna redovisa några av sina styrningar.
  2. Företaget berättar om sin verksamhet och ger eleverna ett uppdrag kopplat till smarta styrningar i samhället att fundera över. Eleverna får ta fram egna idéer och förslag på lösningar samt förbereda en redovisning för företaget. 
  3. Eleverna presenterar sina förslag för företaget som ger ​feedback till eleverna

Fler tips
Boka våra skolprogram Bygg och programmera med micro:bit eller  Smarta styrningar för framtiden.
(bokningsbart för skolor inom Skellefteå kommun).

NTA(natur och teknik för alla) erbjuder två övningar kopplade till smarta styrningar i samhället. Smartare fiske och Smartare ljudmätare.

Har du frågor eller synpunkter på övningarna ta kontakt med: skolinfo@exploratoriet.se

Öppettider

Helgöppet
12.00 – 16.00

Fredag 10/5
12.00 – 16.00

 

Stort tack till våra samarbetspartners som tillsammans med oss gör vår region till ett bra framtidsval!

Vi delar en vilja att öka intresset för teknik och naturvetenskap bland barn och unga. Vi delar också viljan att säkra den framtida tillgången på arbetskraft i regionen.
Bli medskapare av framtidsdrömmar tillsammans med oss!