Skolprogrammet som bidrar till ett levande Västerbotten!

< Tillbaka till MatValets startsida

MatValet – tillsammans gör vi skillnad

Vi vill öka medvetenheten hos alla högstadieelever i Västerbotten, tydliggöra att varje enskild individs val påverkar möjligheterna till att leva och bo i Västerbotten nu och i framtiden. Högstadieungdomarna får reflektera kring hållbar produktion och konsumtion av mat, kunskap om hur allt hänger samman och får motivation till fler medvetna val i sin vardag.  Vi vill att MatValet ska vara tillgängligt för alla högstadieelever i Västerbotten, därför har vi utvecklat MatValet i en flexibel form som gör att varje skola kan utföra skolprogrammet utifrån sina förutsättningar.

MatValet fokuserar på fyra områden:

  • Matsvinn. Här får ungdomarna reflektera kring vad som händer om alla slösar med mat, och hur man blir svinnsmart.
  • Försörjningstrygghet. Var kommer maten ifrån, på vilket sätt är vi sårbara och vad kan vi själva göra för att det ska finnas mat på tallriken i både vardag och i kris?
  • Miljö och klimat. Ekosystem och biologisk mångfald. Vad händer när vi människor påverkar systemen? Spelar det någon roll hur maten produceras?

Vill du veta mer om skolprogrammet MatValet – du gör skillnad? Kontakta Thomas Löfgren eller Anette Hyltegård, pedagoger, Exploratoriet Science Center. Kontaktuppgifter hittar du här.

Ett samarbetsprojket för hela Västerbotten

MatValet är en del av Länsstyrelsen Västerbottens satsning Matkompassen. MatValet har producerats inom ramen för projektet Matkompassen i nära samarbete med Länsstyrelsen Västerbotten, LRF Västerbotten, Exploratoriet Science Center, Universitets och högskolerådets verksamhet Den globala skolan och har delfinansierats av Kungliga Skogliga Lantbruksakademin samt lokala företag inom branschen.

Tack till alla organisationer och företag som är delaktiga i MatValet, tillsammans bidrar vi till ett framtida levande Västerbotten; Norrmejerier, Nyhléns Hugosons, Norrmaskiner, Holmen, Nuiteq, Skellefteå snickericentral, Mewell plåt, Coop Nord, Franke, 4sign, Elon, FärgCity, Arkitekthögskolan, Fotograf Jonas Westling och många fler.

MatValet invigdes 26 april 2022

Landshövding Helene Hellmark Knutsson och Lotta Folkesson, ordförande LRF Västerbotten inviger utställningen.

Pressmaterial

Pressmaterial och pressbilder från invgingen hittar du här.

Stort tack till våra samarbetspartners som tillsammans med oss gör vår region till ett bra framtidsval!

Vi delar en vilja att öka intresset för teknik och naturvetenskap bland barn och unga. Vi delar också viljan att säkra den framtida tillgången på arbetskraft i regionen.
Bli medskapare av framtidsdrömmar tillsammans med oss!