.

30 september – fritt inträde för alla på Exploratoriet Science Center

Självklart har Exploratoriet Science Center öppet med fritt inträde för alla under forskarfredag den 30 september! Mellan 16.00-20.00 är alla stora och små snillen är välkomna att uppleva, utforska och upptäcka i vår interaktiva utställingshall. Upplev vår interaktiva utställning MatValet – kan maten ta slut? MatValet är också en del av Beredskapsveckan. Vad händer om krisen eller kriget kommer? Hur kan vi själva påverka vår försörjningtrygghet?

30 september, för gymnasieelever – Har du det som krävs för att bli forskare?

Kl. 8.30 – 11.30, i Forum foajén

Gör vårt personlighetstest – matcha dina personliga egenskaper mot yrken. Vilket yrke passar dig egentligen bäst? Har du det som krävs för att bli forskare? Vilka egenskaper, förutom envishet och nyfikenhet, är bra att ha om man jobbar som forskare? Välkommen till oss och ta reda på detta. Kommunikatörer från Arbetsmarknadskunskap och en forskare finns på plats.

30 september, för gymnasieelever – Vadå jobba som forskare, kan man det?

Kl. 10.45 – 11.15 i Forumsalen på Campus.

Tillsammans snackar vi med forskaren Andreas Westerberg. Vad håller en forskare egentligen på med? Var finns alla dessa forskare?
Vi kör en utmaning i slutet, gissa närmast och du vinner en goodiebag!

Välkommen till oss om du är du nyfiken på vad det innebär att vara forskare.  Är det nödvändigt med forskning? Vad skulle hända om inga forskare fanns? Är det dom som styr framtiden? Hur blir man forskare? Sitter man i ett labb hela dagarna? På vilka arbetsplatser finns det jobb inom forskning? Kan man bli forskare som ung eller krävs det typ 10 års universitetsstudier?

Ja, här har vi chansen att få svar på alla våra frågor om forskning som yrke.

Exploratoreiets kommunikatörer från Arbetsmarknadskunskap Richard Bray och Maria Bergmark handleder träffen.

Vi ses på Campus!

27 – 30 september – Skolprogram för åk 7 – 9. Kan maten ta slut?

Kan maten ta slut?
Under ForskarFredag och beredskapsveckan är du och dina elever välkomna till Exploratoriet för lärande utmaningar, smakupplevelser och matnyttig kunskap inom matproduktion och matkonsumtion. Utifrån ett lokalt perspektiv. Skolprogrammet innehåller följande tre delar:

Sugen på skolmat?
Varför det är olika matsedlar på skolorna? Hur jobbar Skellefteå kommun med krisberedskap och hållbar matproduktion? Eleverna får träffa måltidsenhetens kockar och de coola bönderna som Skellefteå kommun samarbetar med. Här får eleverna också prova på nya maträtter, ta chansen att påverka hur skolmaten ska se ut framöver!

Uppdrag – jakten på morotskakan
Lokalproducerade morotskakor ligger och väntar i ett glasskåp med fyra hänglås. Klarar klassen att lösa uppgifterna som ger koderna till hänglåsen? I grupper löser eleverna uppdrag inom matsvinn, försörjningstrygghet och klimat och miljö i MatValets utställning och matlaboratoriet.

Vilket yrke passar dig?
Vilka egenskaper är det bra att ha om man jobbar inom matproduktion eller lantbruket? Bonde, veterinär eller maskinförare, vilket yrke passar dig?
Eleverna tittar närmare på vilka egenskapar som passar olika yrken inom branschen. Har vi några bönder, veterinärer eller maskinförare i klassen?

Skolprogrammet kör vi på Exploratoriet 27, 28, 29, 30 september, två pass per dag.  OBS! Fullbokat dessa datum, men skolprogrammet i sin ursprungliga form finns bokningsbart andra datum. Se tider och boka skolprogrammet här!

——————-

Missa inte alla spännande aktiviteter på Campus!  Campus fullständiga program för ForskarFredag hittar du här.

Mer om ForskarFredag och vad som händer 30 september i Skellefteå hittar du här!

ForskarFredag vill skapa nyfikenhet och intresse för högre utbildning hos unga och visa på forskningens och forskarnas viktiga roll i vardagen. Träffa forskare och testa spännande aktiviteter runt om i landet mellan den 26 september och 1 oktober. Läs mer på forskarfredag.se

Öppettider

Helgöppet
11.00 – 16.00

Tema Tisdagar fr o m 29/10
17.00 – 20.00

Stort tack till våra samarbetspartners som tillsammans med oss gör vår region till ett bra framtidsval!

Vi delar en vilja att öka intresset för teknik och naturvetenskap bland barn och unga. Vi delar också viljan att säkra den framtida tillgången på arbetskraft i regionen.
Bli medskapare av framtidsdrömmar tillsammans med oss!