Shelter2020-02-19T14:53:46+00:00

28 februari – 17 maj

Välkommen in i en utställning med en 360-video om emergency shelters för människor på flykt från krig och naturkatastrofer.

——

Invigning 28 februari kl 13.00.
Maronga Furaha, eldsjälen som driver projekt som hjälper utsatta barn och ungdomar i Kongo, inviger utställningen tillsammans med oss.
Varmt välkomna!
——
 
70,8 miljoner är just nu på flykt undan konflikter och naturkatastrofer i världen. Av dessa är 29 miljoner barn. Hos oss får du följa med på en virtuell resa till tre världsdelar där familjer tagit sin tillflykt till mer eller mindre permanenta nödbostäder i läger som successivt bildat nya samhällen. Besökarna bjuds in ett tält som tillhandahålls av hjälporganisationen Shelterbox – i tältet finns detaljer som sovplatser och annan utrustning som ofta förekommer. Med hjälp av VR får besökarna för en stund hamna på olika ställen, till exempel i ett klassrum eller hemma hos någon familj.
 
Utställningen har nyligen plockats ned från Tom Tits och nu får Exploratoriet möjlighet att sätta upp den i samarbete med Skellefteås Rotaryklubbar!
 
Vi lyfter barnkonversionen i samband med utställningen, för som ni vet är lyckliga, vetgiriga och experimentfulla barn det bästa Exploratoriet vet. Under utställningen erbjuder vi även handledda helgaktiviteter i temat.
 
Genom att uppleva, experimentera och utforska tillsammans i denna utställning skapas större förståelse för olika människors bakgrunder och du får perspektiv på den trygga tillvaron vi, i detta land, lever i.
 
Utställningen passar alla åldrar, VR upplevelsen rekommenderas från 11 år.

I utställningen upplever du tre olika flyktingläger

BIDIBIDI, UGANDA

NÖDSITUATION: KRIG
Över 2,2 miljoner människor har flytt krig och förföljelser i Sydsudan sedan 2013.
Helen är en av 285.000 flyktingar som bor i Bidibidi flyktingläger. Hon flydde inbördeskriget i Sydsudan 2017 med fyra barn och idag bor de i en Tukul byggd av lera, gräs och träpålar, och ett litet hus byggt av presenningar och trädstammar i “Village 6”.

OLIKA NÖDBOENDEN I BIDIBIDI
• Tukul byggda av lera, gräs och träpålar. (dokumenterat för utställningen)
• Bostäder byggda av presenningar och träpålar. (dokumenterat för utställningen)
• Familjetält

LOMBOK, INDONESIEN

NÖDSITUATION: NATURKATASTROF
Över 417 000 människor drabbades av jordbävningarna i Lombok under 2018, då fler än 67 000 hus och 600 skolor skadades. Familjer som drabbades av jordbävningarna flydde till ca 2700 småskaliga läger och boplatser i närheten av sina byar. Dannys hus förstördes och hans fru dog i jordbävningarna. Idag sover han i ett tält på sin tomt med sina två döttrar och sin brorsons familj. De delar av huset som fortfarande står används för matlagning och förvaring.

OLIKA NÖDBOENDEN I LOMBOK
• Familjetält (dokumenterat för utställningen)
• Baracker
• Bostäder byggda av bambu och gräs.

ZA’ATARI, JORDANIEN

NÖDSITUATION:KRIG
Över 6,3 miljoner människor har flytt krig och förföljelse i Syrien sedan 2011, varav ca 80 000 flyktingar bor i Za’atari flyktingläger. När flyktinglägret öppnade 2012 bodde de flesta i tält, men sedan 2014 har tälten bytts ut mot 26 000 prefabricerade bostadsmoduler i Za’atari. Anes är en av 80 000 flyktingar som bor i Za’atari. Han flydde krig och förföljelser i Syrien med sin fru Wardeh och sina tre barn. Mellan 2012-2016 bodde familjen i ett tält i Za’atari. Idag bor de i ett hem byggt av två bostadsmoduler.

OLIKA NÖDBOENDEN I ZA’ATARI
• Prefabricerade bostadsmoduler (dokumenterat för utställningen)
• Familjetält (2012 – 2015)

Aktörerna bakom utställningen: Arkitekter utan gränser, Common Ground Pictures och Solaris Filmproduktion.

Mer information om denna utställning

Föreläsningskvällar med guidad tur i utställningen

Under utställningstiden kommer vi att hålla utställningen öppet vissa kvällar där personer med flyktingbakgrund berättar sin historia.

Onsdag den 18 mars kl 19.00 – 20.30
Rotaryklubbarna & Inner Wheel i Skellefteå Berättar om sina lokala och internationella projekt för att hjälpa människor.

Onsdag den 1 april 19.00 – 20.30
Föreningen Tusen Systrar berättar om Migrantmammors verksamhet i Skellefteå, om mötesplatsen, samtalen och berättelserna.

Fler föreläsningskvällar kommer att läggas ut här.